RELATIF: Majalah Maya Terbaik . Berita . Rencana . Wawancara . Foto . Paparan Eksklusif . Sebuah Karya Ilmiah dan Akademik . Berita dan Rencana Mencakupi Pelbagai Bidang . Editor: Azmi Mohd. Salleh

Rabu, 10 Februari 2016

Maksu Lah Kerepek Pisang



MAKSU LAH KEREPEK PISANG

WAKAF BAHARU, KELANTAN: Makanan ringan seperti kerepek pisang memang enak jika dimakan di waktu lapang bersama minuman atau dibawa ke tempat perkelahan di kawasan jeram. Namun, banyak produk kerepek pisang itu, ada yang mendakwa enak malah ada yang berkata tidak. Hal ini mungkin wujud berdasarkan kepakaran pembuatnya, mungkin tangan yang membancuhnya tidak sama dengan tangan orang lain.

Hal berkenaan diakui sendiri oleh Ramlah binti Yusof, 57, atau lebih dikenali Maksu Lah dari Kampung Kubang Palas, Wakaf Baharu, Kelantan ketika diajukan pertanyaan terhadapnya. Menurut Ramlah, ramai pelanggannya yang mendakwa kerepek pisang yang dihasilkannya lebih enak, lazat dan berlemak berbanding dengan kerepek pisang yang pernah mereka makan.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Wartawan RELATIF, Azmi Mohd. Salleh di kediamannya. Menurut Ramlah, dia memproses kerepek pisang sejak 15 tahun lalu. Pada ketika itu, dia dan keluarganya tinggal di kawasan laluan umum di kampung itu dan selepas itu berpindah ke lokasi baharu sekarang, namun usaha menghasilkan kerepek pisang masih diteruskannya. 

“Asal maksu menghasilkan kerepek pisang ini secara kecil-kecilan adalah disebabkan minat terhadapnya.

“Pada masa dulu, maksu asalnya adalah seorang pekerja kampung. Pada suatu ketika hampir dengan Tahun Baharu Cina, sebuah keluarga Cina (pemilik kilang) telah menebang sebatang pokok pisang lalu diberikan kepada maksu berjumlah dua sikat supaya menghasilkan kerepek pisang itu”, ujarnya.

Katanya, memperolehi pisang sebanyak dua sikat itu dia pulang lalu menghasilkan kerepek sebagaimana yang dikehendaki. Suaminya yang merupakan kakitangan hospital mencuba kerepek yang telah dihasilkan oleh isterinya itu yang dianggapkannya agak “enak” dan “berlemak” lalu meminta untuk membawa ke pejabatnya sambil menunjukkannya sebagai contoh kepada rakan-rakannya. Setelah dinikmati oleh rakan-rakan suaminya di pejabat mereka mendakwa kerepek itu memang enak dan sejak itu masing-masing menempah. Kata mereka, mereka tidak pernah berasa kerepek pisang yang seenak itu sebelum ini.

Disebabkan tempahan awal dari rakan-rakan suaminya itu, terpaksalah dia membuatnya. Pada awalnya, dia menghasilkan sebungkus kerepek pisang itu dengan harga RM1 saja. Kini, harga yang ditetapkan adalah sekilo berharga RM20, malah ada bungkusan dengan harga RM10 dan terbaharu paket RM5.

Kata Ramlah, selain beliau sebagai pemilik kerepek pisang itu, ada juga beberapa orang yang datang menimba ilmu darinya untuk menghasilkan kerepek pisang sendiri yang enak dan terbaik. Terpaksalah beliau mencurahkannya ilmu dan cara membuatnya sebagaimana pengalamannya selama 15 tahun itu.

Ditanya tentang penggunaan bahan-bahan sehingga beliau dapat menghasilkan resepi kerepek pisang yang enak dan lazat itu, dia hanya menggunakan dua bahan saja. Jika menetapkan masin, kerepek itu adalah masin yang dicampurkan dengan garam dan jika manis, dia akan mencampurkannya dengan gula berdasarkan citarasa dan minat masing-masing. Bagi yang gemarkan perasa pedas, dia akan mencampurkannya dengan lada kering yang telah dimesin. Lazimnya menurutnya, jika menghasilkan kerepek “sira” dia akan menggunakan gula sebagai bahannya.

Dia menghasilkan tiga citarasa utama iaitu manis, masin, manis dan masin saja. Di antara ketiga-tiga citarasa ini menurutnya, citarasa manis paling digemari ramai kerana dianggap enak dari yang lain-lainnya. Sementara bagi penggemar kerepek pisangnya dari luar Kelantan menggemari masin saja.

Menurut Ramlah, pada suatu ketika, dia pernah ditawarkan mesin untuk memotong pisangnya itu agar lebih bermutu, namun kos mesin itu agak mahal. Lantas dia menolaknya dan katanya lebih baik dia memotongnya sendiri secara “manual” menggunakan pisau pemotong berharga RM6. Katanya, kelazatan kerepek pisang itu disebabkan kaedah potongan pisang itu yang agak nipis dan mudah dimamah.

Berhubung dengan sambutan pelanggan terhadap kererek pisangnya itu memang agak laris. Katanya, menjelang hari raya dia tidak menang tangan untuk menghasilkan kerepek yang telah ditempah oleh pelanggannya sejak awal. Pada masa dulu menurutnya, dia akan meletakkan kerepek yang siap dibungkus di kedai-kedai runcit yang berdekatan. Namun, sejak itu kebanyakan pelanggannya yang mengetahui lokasi rumahnya akan datang sendiri untuk menempahnya. Kerana menurut Ramlah, lazimnya pelanggan yang datang sendiri ke rumah akan mendapatkannya dalam kuantiti yang banyak.

Di antara tempat-tempat yang menjadi tumpuan kerepek pisangnya ialah ke pejabat-pejabat (hospital dalam 15 kilo sehari) dan sekolah (sekolah di Getting, Tumpat yang menempah 100 bungkusan seminggu) selain ke pasaran Bachok yang menempah terus darinya. Katanya, kerepek pisangnya itu bukan sahaja dipasarkan berkisar di Kelantan saja tetapi pernah ke luar Kelantan iaitu ke Kuala Lumpur.

“Orang ramai mengetahui kerepek pisang maksu kerana maksu telah melekatkan label kecil pada setiap bungkusan kerepek pisang itu bagi memudahkan pelanggan menghubungi maksu melalui tetefon atau datang sendiri ke rumah”, katanya.

Menurut Ramlah, pernah satu ketika kerepek pisangnya itu telah habis dan dia tidak berkesempatan membuatnya, dia meminta pelanggannya itu supaya mendapatkan kerepek pisang yang dihasilkan oleh beberapa jirannya yang turut menghasilkan kerepek pisang sepertinya. Namun, katanya, kebanyakan pelanggannya meminati kerepek pisang yang dihasilkannya sendiri.

“Maksu menghasilkan kererek pisang ini setiap hari tanpa berhenti sama ada menjelang hari raya atau hari-hari biasa. Namun bagi maksu, jika hari raya maksu akan menambah permintaan dari hari-hari biasa”, ujarnya.

Ditanya tentang kalangan penggemar kerepek pisangnya yang terdiri daripada kanak-kanak, remaja dan orang-orang dewasa, menurut Ramlah kalangan orang-orang dewasa mendominasi kerepek pisangnya sejak dulu. Walau bagaimanapun, dia pernah mendengar kanak-kanak turut memuji kerepek pisangnya yang enak dan lazat untuk dimakan.

“Pada masa dulu, maksu turut dibantu ibu tetapi disebabkan ibu telah ke Kuala Lumpur, terpaksalah maksu menghasilkan kerepek pisang itu seorang diri.

“Selepas itu, maksu turut dibantu anak-anak dalam urusan “membungkus” agar segala kerja yang berkaitan dapat dihasilkan dengan cepat dan sempurna”, ujar Ramlah.

Berhubung dengan hal berkenaan, dia pernah dimaklumkan oleh beberapa pelanggannya yang menyatakan bahawa citarasa kerepek yang dihasilkannya amat berbeza dengan kerepek pisang yang lain yang pernah dinikmati. Hal seumpama ini timbul apabila kerepek pisang yang dihasilkannya itu telah habis dan pelanggannya masih menempah darinya.

Apabila ditanya tentang cita-citanya untuk membesarkan perusahaan kerepek pisangnya itu memang ada. Sementelah pula anak lelakinya yang kini akan bersara penuh sebagai anggota tentera. Mungkin dengan adanya bantuan anak lelakinya itu dia akan dapat menumpukan sepenuhnya tentang hasrat berkenaan. 

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, boleh menghubungi Ramlah Yusoff (Maksu Lah) di talian: 010-4161587

Ramlah Yusoff atau Maksu Lah.

Maksu Lah ketika diwawancara Wartawan RELATIF di kediamannya.

Sebuah bilik khas dijadikan sebagai tempat untuk memasak dan menggoreng pisang yang telah dipotong.



Inilah sebahagian kerepek pisang yang siap berbungkus. Yang lain telah dibeli oleh pelanggannya.



 Inilah kediamannya. Sebuah papan tanda dipasang di kediamannya bagi memudahkan pelanggan datang mengambil sendiri tempahan yang telah siap.

Tonton Video:
1. Siar.TV: Siri 03 - http://siartv-3.blogspot.com

Tulisan dan Foto:

AZMI MOHD. SALLEH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan