TERNAKAN IKAN PATIN MAKSU
TANAH MERAH, KELANTAN: Menternak
ikan lazimnya diusahakan oleh kebanyakan penternak sama ada ikan keli ataupun
patin dilakukan secara bersungguh-sungguh dalam usaha untuk mendapatkan
pendapatan yang sepatutnya. Namun, tidak kurang juga yang menternaknya sekadar
sebagai hiburan ataupun sekadar melepaskan rasa sunyi tinggal bersendirian di rumah.
Hal berkenaan memang diakui
sendiri oleh penternak yang dimaksudkan, Zaharah Mat atau Maksu, 75, dari
Lorong Selasih, Kampung Chat Rimau, Tanah Merah, Kelantan.
“Maksu ternak ikan patin bukan
nak dapat untung, tapi untuk hiburkan hati sambil hilangkan rasa sunyi”,
katanya ketika ditemui Wartawan RELATIF, Azmi Mohd. Salleh.
Menurut Zaharah, dia mula
menternak ikan patin dalam dua buah kolam itu pada tahun 2013 lalu. Pada ketika
itu, dia melepaskan benih ikan patin dalam kolam itu berjumlah 2,000 ekor dan
setiap sebuah kolam menempatkan kira-kira 1,000 ekor benih ikan patin.
“Modal untuk membeli 2,000 benih
ikan patin itu tak banyak, kira-kira RM200 sahaja. Maksu beli dari pengusaha
ikan di Danau To’ Uban, Pasir Mas”, ujarnya.
Katanya, kebanyakan ikan patin
itu kini sudah dalam peringkat matang dan boleh dipungut untuk dijual. Setakat
ini, kira-kira 300 ekor ikan patin yang mencapai tahap matang berusia enam
bulan telah dijual kepada penggemar ikan berkenaan. Harga bagi sekilo ikan
patin dijualnya dengan harga RM8. Umur ikan patin yang mula dijualnya dipastikan apabila telah
berusia 6 bulan yang beratnya kira-kira sekilo.
Membicarakan tentang pasaran ikan
patin itu, katanya dia tidak menjual ikan-ikan berkenaan kepada pemborong di
luar kampung itu memandangkan jumlah ikan patin yang diternaknya itu adalah
tidak seberapa. Kebanyakan pembelinya adalah terdiri daripada pengusaha kedai
makan dan individu serta jiran-jiran terdekat dari kampung itu yang sememangnya penggemar ikan
patin itu.
“Daging ikan patin ini berwarna
kuning kerana Maksu memberikan dedak ikan sebagai makanan ikan-ikan itu. Dedak
ikan ini sebenarnya mempengaruhi warna dan kualiti daging ikan itu”, jelasnya.
Katanya, dia tidak memberikan
makanan lain kepada ikan-ikan patinnya itu selain “dedak ikan”. Ini kerana, dia
tidak begitu gemarkan makanan-makanan yang tidak sesuai dimakan ikan kerana
manusia pula yang akan memakan ikan-ikan itu, memadailah dengan memberikan
dedak itu adalah lebih baik.
Ditanya, jika sekadar memberikan
dedak ikan tentunya tubuh ikan patin tidak akan membesar begitu cepat. Dia
mengakui tentang hal itu, dengan hanya memberikan dedak ikan, tubuh ikan
tidaklah begitu membesar atau mengembang sebagaimana sesetengah penternak ikan
yang memberikan organ dan usus ayam yang menyebabkan tubuh ikan membesar,
lembut dan berlemak pula.
Kaedah memberikan dedak ikan ini
dibahagikan masa agar supaya dapat berjimat. Katanya, dedak yang diberikan
kepada ikan di kedua-dua kolam itu dalam sebulan adalah sebanyak dua guni iaitu
30 kilo bagi setiap satu guni. Manakala harga bagi seguni dedak itu adalah
kira-kira RM43.
“Bagi maksu, rasa daging ikan
patin yang diberikan dedak ikan lebih sedap, enak dan lemak manis. Malah
jiran-jiran Maksu sendiri yang pernah memakan ikan patin tidak menafikan daging
ikan patin tidaklah begitu keras jika diberikan dedak ikan, sebagaimana
sesetengah dakwaan kononnya memberikan dedak ikan akan menjadikan daging ikan
itu agak keras”, katanya.
Zaharah menambah, sesuai dengan
dirinya yang tinggal berseorangan di rumah itu, ikan patinlah sebagai
penghiburnya. Dia suka melihat ikan yang sentiasa berebut-rebut antara satu
sama lain apabila tiba masa beliau memberikan makanan. Kelihatan air dalam
kolam itu akan berolak dan kadang-kadang terpercik ke muka untuk menunjukkan
ikan-ikan berkenaan sihat menetap dalam kolam seperti itu walaupun airnya tidak
pernah bertukar ganti.
“Ketika memungut hasil ketika itu
usia ikan-ikan patin itu adalah kira-kira enam bulan. Kini usia ikan patin yang
masih ada dalam kolam Maksu ini telah berusia dua tahun.
“Maksu tidak pernah kira atau
buat anggaran tentang baki ikan patin itu. Ini kerana, apabila ikan-ikan patin
itu telah sampai usia tertentu, ikan-ikan ini akan bertelur dan menetaskan
anak”, katanya.
Apabila tentang kelaziman wanita
memasak ikan patin, beliau menjelaskan, kebanyakan wanita sepertinya akan
memasak ikan patin dengan masakan “asam pedas” kerana masakan ini lebih enak
menyelerakan.
Zaharah binti Mat atau Maksu
Zaharah ketika diwawancara Wartawan RELATIF di kediamannya.
Ikan patin malu rupanya. Terpaksalah Wartawan RELATIF memanggilnya, lalu timbul di permukaan kolam.
Lorong Selasih, laluan masuk ke kediaman Zaharah Mat.
Tonton Video:
Tulisan dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan