TERNAKAN PUYUH PAKSU
PASIR MAS, KELANTAN: Tidak ramai
yang menternak puyuh secara komersial, namun yang sering ditemui adalah
ternakan puyuh secara kecil-kecilan yang sekadar sebagai hidangan untuk
keluarga semata-mata. Namun, dalam sukarnya mencari penternak dan pengedar
puyuh di Kelantan yang dilakukan secara komersial, terdapat seorang penternak
yang dianggap berjaya apabila puyuh yang diternaknya itu sering kehabisan
bekalan kerana memenuhi tempahan yang tidak menang tangan. Ini menunjukkan, ternakan
puyuh komersial menjanjikan pendapatan yang lebih baik bagi kalangan pengusaha
yang berminat dengannya.
Seorang Pengusaha Ternakan Puyuh yang
dimaksudkan, Ismail Sulaiman, 65, atau beliau lebih selesa dipanggil Paksu dari
Kampung Tempoyak, Bunut Susu, Pasir Mas, Kelantan berkata, beliau menternak
puyuh itu sejak 18 tahun lalu dengan mendapat bimbingan dan seliaan daripada pihak
Felcra.
“Ketika Paksu mula-mula menternak
puyuh ini, kira-kira 4,000 ekor benih puyuh telah dimasukkan dalam rumah puyuh
ini dengan usianya kira-kira 22 hari”, jelasnya ketika ditemui Wartawan
RELATIF, Azmi Mohd. Salleh berhampiran dengan
kediamannya.
Katanya, untuk membesarkan puyuh
ini dia terpaksa mengenakan “umpan”. Maksud umpan adalah makanan yang perlu
kepada puyuh (peringkat bayi). Makanan ini dalam bentuk “dedak”. Usia burung
puyuh yang diternaknya dalam dalam rumah berkenaan dalam usia 22 hari dan ada
telah berusia dua bulan.
“Puyuh pada peringkat bayi
(berusia 22 hari) dan puyuh yang berusia dua bulan (puyuh matang) memerlukan
makanan kira-kira dua (2) beg sehari. Manakala harga bagi satu beg ialah RM50”,
tambah Paksu apabila ditanya tentang makanan puyuh-puyuh berkenaan.
Membicarakan tentang puyuh yang
mati akibat serangan penyakit pula, setakat pengalamannya menternak puyuh
kira-kira 18 tahun lalu, amat jarang berlaku hal yang sedemikian. Namun, hanya
terdapat kira-kira dua atau tiga ekor saja yang mati yang berpunca dari puyuh
itu sendiri yang hidup bersesak-sesak.
“Setakat ini tak pernah Paksu alami
puyuh yang yang mengalami serangan kutu sehingga menimbulkan pelbagai masalah
kepada puyuh itu. Namun katanya, jika berlaku hal yang sedemikian, persediaan
rawatan sentiasa diberikan perhatian”, katanya.
Menurutnya, selain makanan seperti
“dedak” perlu disediakan kepada burung puyuh tersebut untuk mencerdas puyuh itu,
penyediaan air minum juga tidak diabaikan dan sentiasa diberikan perhatian.
Lazim yang dilakukannya ialah, persediaan air minum disediakan di sebelah pagi
saja.
Tambahnya, sebelum air dimasukkan
ke dalam bekas minuman, bekas itu perlu disuci terlebih dahulu kerana, bukan
saja kotoran dari najis puyuh, pasir dan baki air yang sedia ada pastinya
tercemar.
Baginya, tidak wajarlah bekas air
itu tidak dicuci atau hanya menambah air yang sedia ada kerana bekas pastinya
akan kotor atau bercampur dengan kotoran dari muncung puyuh itu yang meminum
air yang dibekalkan dalam bekasnya.
Kata Paksu lagi, puyuh akan mula
bertelur apabila telah matang dalam usia dua bulan. Tempoh puyuh mampu bertelur
apabila berusia satu tahun. Hanya sebiji sehari telur dihasilkan bagi setiap
ekor puyuh, itu lazim bagi puyuh yang betul-betul sihat, cukup makanan dan
persekitarannya yang perlu sentiasa dijaga. Ini bermakna, dalam sebulan
kira-kira 30 atau 31 biji puyuh dapat menghasilkan telur yang betul-betul
sihat.
Ditanya tentang tempoh matang
boleh disembelih bagi puyuh-puyuh berkenaan, beliau menjelaskan, apabila puyuh
berkenaan telah berusia kira-kira 22 hari, puyuh berkenaan boleh disembelih
untuk diambil dagingnya. Ini kerana, daging puyuh ketika usia ini agak enak dan
lembut. Bahkan menurutnya, tidak diambil kira sama ada puyuh telur atau puyuh
daging boleh disembelih apabila telah cukup matangnya kerana kedua-duanya
adalah sama saja.
Menurutnya, beliau memasarkan
sendiri kebanyakan puyuh yang diternaknya itu dan akan dihantar berdasarkan
kepada permintaan dan tempahan dari beberapa buah restoran di Kota Bharu, kedai-kedai
yang menempahnya. Selain itu, beliau juga menghantar kepada beberapa pasar tani
seperti pasar tani di Kuala Krai, Pasir Puteh, Machang, Tanah Merah dan Wakaf
Baharu.
Katanya, dia memasarkan sendiri daging
puyuh ke beberapa pasar tani itu kira-kira 30 kg dengan harga pasaran bagi
sekilo RM18 (dikira harga borong). Tetapi jika harga runcit, beliau menjualnya
dengan harga RM19.
Dalam tempoh masa 18 tahun
sebagai penternak puyuh, dialah sebagai pengedar utama puyuh dan daging puyuh
ke serata tempat berdasarkan tempahan yang dibuat kepadanya.
Menurutnya, selain untuk bekalan
tempatan dan keluar darah, terdapat juga pembeli dari luar yang pernah datang
mendapatkan bekalan puyuh darinya dengan harga yang sama iaitu harga borong
RM18 dan harga runcit RM19. Beliau tidak boleh meletakkan harga tersebut
menurut sewenang-wenangnya, beliau sebagai pengedar perlu mengikut standard
pasaran semasa.
Katanya, jika kehabisan bekalan
puyuh, beliau boleh memperolehinya mengikut masa yang ditetapkan dari
pihak-pihak tertentu berdasarkan kepada pusingan bekalan itu. Tentang hal ini,
beliau tidak perlu berfikir dan beliau tidak pernah pening kepala berfikir
bagaimana untuk mendapatkan bekalan baharu.
Sepanjang pengalamannya mengedar
burung puyuh, dia tidak pernah menghadapi masalah tentang bekalan dan sambutan
terhadapnya agak menggalakkan. Ini kerana, masyarakat hari ini tidak terbatas
bukan sahaja menggemari ayam dan daging, namun puyuh memang sering kehabisan
bekalan disebabkan citarasa masyarakat hari ini yang pelbagai, apatah lagi
daging puyuh memang enak dan lazat.
Beliau sebagai pengedar puyuh
yang utama di Kelantan memang mengenali setiap pelanggannya yang sering
menempah darinya dan beliau bersyukur dengan usaha yang dilakukannya tanpa
menghiraukan penat lelahnya selama ini memang berbaloi.
“Kalau ditanya, mana lebih baik
antara ayam dan puyuh, saya memilih daging puyuh labih baik dan enak dimakan”,
ujar Paksu.
Malahan setahunya, puyuh juga
mempunyai khasiat merawat penyakit yang dialami manusia seperti penyakit lelah
dan sebagainya. Ini ternyata, puyuh mempunyai keistimewaan yang tersendiri berbanding
ayam.
Ismail Sulaiman atau Paksu boleh dihubungi di talian: 012-9374828
Ismail Sulaiman atau Paksu.
Paksu ketika diwawancara Wartawan RELATIF di hadapan reban puyuh miliknya.
Paksu bersyukur dengan apa yang dilakukannya sekarang.
Contoh puyuh montel, sihat dan matang untuk disembelih dan dijual.
Usia puyuh ini telah matang.
Puyuh yang masih kecil (bayi) dilingkungi besi bagi mengelakkannya keluar.
Sejumlah kampit makanan dan dedak puyuh.
Tonton Video:
Tulisan dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan