TERNAKAN IKAN KELI JAK
TANAH MERAH, KELANTAN: Antara
ikan yang diternak dalam kolam, ikan keli paling ramai penggemarnya. Berpunca
dari hal inilah yang menyebabkan pengusaha dan penternak ikan keli muncul di
beberapa tempat dalam jumlah yang ramai. Apatah lagi, ikan keli tidak cerewet,
mudah diternak, tahan dengan keadaan sistem pengairan dan kualiti air yang
keruh atau berkelodak, sementelah pula bahan makanan ikan berkenaan juga mudah
diperolehi. Manakala bagi sesetengah penggemar ikan keli pula mendakwa, ikan
keli enak dimakan walaupun dimasak dalam pelbagai cara.
Di Kelantan misalnya, pengusaha
dan penternak ikan keli begitu teruja apabila ikan keli yang diternak dalam
kolam membesar begitu cepat, sementelah pula hasilnya akan diperolehi dengan
cepat. Salah seorang penternak yang dimaksudkan, Zainuddin Awang atau Jak, 46,
dari Kampung Cita Jaya, Batu 6, Tanah Merah, Kelantan.
“Saya memulakan projek menternak
ikan keli dalam kolam ini pada 22 Ogos, 2015. Sepatutnya sudah lama
mengusahakannya, tetapi akibat masalah modal, terpaksalah ditangguhkan”,
jelasnya ketika ditemui Wartawan RELATIF, Azmi Mohd. Salleh dan Jurufoto, Mohd.
Kamal Ibrahim.
Katanya, modal yang diperlukan
untuk projek ini kena lihat kepada anak ikan (segar) itu. Lazimnya, benih ikan segar
ini dijual dengan harga RM0-05 sen (seekor). Manakala dedak ikan cap katak
boleh dibeli dengan harga RM3 sekilo, sementara bagi satu beg pula berharga
RM60 lebih. Makanan ini dapat bertahan hanya dalam tempoh dua minggu sahaja dan
selepas kehabisan beliau perlu membelinya lagi.
Walau bagaimanapun, untuk
menjimatkan perbelanjaan membeli makanan ikan yang agak terlalu mahal itu,
beliau mula memberikan perut dan usus ayam. Perut dan usus ayam ini bukanlah
terus diberi makan kepada ikan itu dengan cara mentah, sebaliknya beliau akan
merebusnya terlebih dahulu. Perut dan usus ayam ini pula diberi makan kepada
ikan-ikan keli di kolamnya itu sebanyak dua kali sehari.
Menurut Jak, dia mendapatkan
benih (anak ikan keli) itu dengan membelinya daripada pihak Jabatan Perikanan
Machang. Modal yang perlu dikeluarkannya untuk mendapatkan benih ikan itu
adalah kira-kira RM1,000 disebabkan beliau menternak ikan dalam sebuah kolam
yang menampung jumlah yang banyak.
Menurutnya, pada permulaannya dia
melepaskan benih ikan keli dalam kolam yang telah disediakannya itu kira-kira
11,000 ekor dan setakat ini dia telah berjaya menjual ikan-ikan kelinya itu
kira-kira dalam 60 kg. Katanya, kerap kali juga dia menjual ikan kelinya itu
yang belum sampai tempoh untuk dipungut dari kolam, tetapi disebabkan
permintaan ikan keli itu yang terlalu ramai, beliau akur dengan keadaan itu. Hakikatnya,
jangka masa sesuai atau tempoh matang ikan-ikan keli boleh dipungut dari kolam
apabila mencapai usia 3 bulan.
Menurut Jak lagi, penggunaan air
bagi kolam ikan kelinya tidak perlu dirawat memandangkan air yang ada dalam
kolam ikannya itu adalah air yang sentiasa mengalir dan bukannya air yang
sering bertakung. Katanya, jika air yang tidak mengalir sebagaimana yang lazim
digunakan oleh kebanyakan pengusaha ternakan ikan, apabila air dalam kolam itu
tidak mengalir, kira-kira sebulan sekali air itu perlu sentiasa ditukar.
Tetapi air dalam kolam ikan miliknya
sentiasa mengalir iaitu air masuk dan air keluar. Justeru, air dalam kolamnya
itu adalah air bersih yang sentiasa berganti. Bahkan menurutnya, keistimewaan
ternakan ikan dalam air bersih dan sentiasa mengalir ini akan menjadikan ikan
yang diternak itu sentiasa bersih dan tidak berbau, ikan menjadi segar dan
cepat membesar.
“Kolam kami tidak sebagaimana
kebanyakan kolam yang bertakung airnya. Kolam kami kami bersih kerana airnya
sentiasa mengalir. Apabila air sentiasa mengalir, ikan yang diternak pun
segar”, ujarnya.
Keluasan kolam ikannya itu
mencecah 30 kaki panjang dan 30 kaki lebar. Manakala kedalaman kolamnya pula di
antara tiga dan empat kaki saja iaitu antara paras pinggang dan paras dada.
Kedalaman kolam seumpama ini menurutnya adalah paling sesuai untuk spesis ikan
keli. Ini kerana, ikan keli tidak menggemari kolam atau air yang terlalu dalam.
Apabila ditanya tentang masalah
ikan-ikan keli yang diternak dalam kolam mendapat penyakit, katanya, setakat
ini masalah seperti itu belum berlaku di kolamnya. Ini kerana, apabila air yang
digunakan di dalam kolamnya itu adalah air yang sentiasa mengalir akan
menyebabkan ikan-ikan yang diternaknya akan sentiasa segar. Ikan keli mudah
mendapat penyakit apabila air yang digunakan di dalam kolam adalah air yang
tidak mengalir.
“Cuma, pernah tiga kali ikan keli
yang diternak dalam kolam itu mendapat gangguan dari haiwan luar seperti
biawak.
“Sejak itu, kami mula membuat
pagar bermula dari kawasan rumah ini hingga ke kawasan kolam itu untuk mencegah
kemasukan haiwan pemangsa terjun ke dalam kolam”, katanya.
Katanya menambah, kemungkinan
juga selepas ini apabila benih-benih ikan keli ditambah menjadi 50,000 bagi
setiap kolam, beliau bercadang untuk memasang pukat yang melingkari ketiga-tiga
kolamnya itu untuk tujuan menghalang haiwan lain selain biawak yang akan menjadikan
ikan kelinya sebagai mangsa dan makanan.
Membicarakan tentang pasaran ikan
keli itu, setakat ini pelanggan yang sering menempah ikan keli segar darinya
adalah terdiri daripada kedai-kedai makan dan restoran serta peniaga di pasar
tani. Pelanggan tetap yang membeli ikan keli dengannya ialah pemilik restoran
iaitu Warung Kak Ani, Machang di mana pihaknya akan menempah kira-kira 15 kilo
ikan keli setiap hari.
Pernah juga pihak kantin Sek. Kg.
Bechah Laut yang menghubunginya untuk menempah ikan keli darinya. Selebihnya
dijual kepada orang-orang kampung yang terdiri daripada penggemar ikan keli.
“Setakat ini belum pernah pihak
hotel yang membuat tempahan dan pada awalnya kami tidak bercadang ke tahap itu
disebabkan jumlah ikan yang ada di kolam kami masih belum mencukupi”, katanya
apabila ditanya tentang tempahan pihak hotel.
Walaupun menurutnya, jika diizinkan
Allah, beliau juga bertekad ingin memperbesarkan saiz kolam dengan menternak
ikan keli itu dalam jumlah yang agak besar yang khusus untuk dijual kepada
pihak hotel jika ada tempahan dari pihak berkenaan.
“Pada ketika ini, kami telah
menyediakan tiga buah kolam di mana sebuah kolam boleh memuatkan ikan keli
dalam jumlah 50,000 ekor ikan”, ujar Jak lagi.
Berhubung dengan tempoh matang
ikan keli pula, tempoh matang ikan-ikan berkenaan boleh dipungut dari kolam apabila
ikan itu berusia tiga bulan. Namun, ada juga penternak yang telah memungut
hasil ketika usia ikan tidak sampai tempohnya iaitu dalam usia dua bulan, dua
bulan lebih atau sebulan lebih, berdasarkan kepada saiz ikan itu.
“Tetapi jika ikan-ikan keli itu
dikeluarkan agak lewat dari kolam ketika usia ikan menjangkau empat bulan, akan
menyebabkan daging ikan-ikan itu tidak lagi enak dimakan disebabkan rasanya
agak keras”, jelasnya.
Harga ikan keli yang dijualnya
berdasarkan kepada kiraan kilo. Bagi ikan keli yang segar dan tidak diproses
dijual dengan harga RM4 sekilo. Manakala ikan keli yang telah “dibersihkan”
(dibuang sengat/duri dan isi perut) dijualnya dengan harga RM6 sekilo.
Katanya, jika ikan keli yang
dipasarkannya itu belum lagi mencapai tenpoh matang, lazimnya jumlahnya
kira-kira enam (6) ekor bagi sekilo, kadang-kadang antara empat (4) dan lima (5) ekor sekilo.
Tetapi apabila ikan-ikan keli yang dijualnya telah mencapai tempoh matang yang
baharu dipungut dari kolam, beratnya sekilo hanya kira-kira tiga (3) ekor ikan
saja.
Bagi setiap tempahan yang dibuat,
jika jaraknya agak dekat dia akan menghantarnya sendiri. Namun, bagi pelanggan
tetapnya seperti Warung Kak Ani dari Machang itu yang sudah biasa baginya,
beliau akan membawa tempahan itu kepada pelanggannya itu. Malah sekiranya
tempahan itu jauh dan kebetulan pula beliau ada hal yang ingin diselesaikan di
kawasan tempahan, beliau akan lakukannya “sambil menyelam, sambil minum air”
bagi kemudahan pelanggannya.
Zainuddin Awang atau Jak boleh dihubungi di talian: 014-8385159
Zainuddin Awang atau Jak.
Jak ketika diwawancara Wartawan RELATIF di kediamannya.
Inilah kolam ikan keli miliknya.
Kawasan rumah Jak.
Tonton Video:
Tulisan:
AZMI MOHD. SALLEH
Jurufoto:
MOHD. KAMAL IBRAHIM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan